رپورتاژ

روشنایی هوشمند | معرفی، کاربرد و مزایا

روشنایی هوشمند به زبان ساده یعنی چراغ‌های شما از راه دور با استفاده از یک اتصال بی‌سیم و یک برنامه تلفن هوشمند قابل کنترل باشند. با استفاده از قابلیت‌های روشنایی هوشمند، می‌توانید تایمرهایی را برای چراغ‌های خود تنظیم کنید و برنامه‌ها یا سناریوهایی برای روشن و خاموش کردن آن‌ها در زمان مشخص یا بر اساس اقدامات خاص ایجاد کنید؛ مثلاً، می‌توانید چراغ‌های خود را با طلوع و غروب خورشید همگام‌سازی کنید، رنگ آن‌ها را کم کرده یا تغییر دهید، گروه‌هایی از چراغ‌ها را در بیش از یک مدار به طور همزمان کنترل کنید، و چراغ‌ها را به‌طور خودکار بر اساس حرکت و/یا شرایط حضور خود روشن و خاموش کنید. همچنین می توانید با استفاده از دستورات صوتی یا با دکمه های بی سیم قابل برنامه ریزی و کنترل از راه دور نیز چراغ ها را کنترل کنید.

برخی از مزایای روشنایی هوشمند

روشنایی هوشمند یکی از امکانات خانه هوشمند است که کاربردهای بسیار خوبی دارد و در اینجا، فقط به چند مورد اشاره می‌کنیم:

امنیت و ایمنی: با روشنایی هوشمند، می‌توانید بسیار کمتر از قبل نگران امنیت خانه‌ی خود باشید. یکی از موارد ابتدایی آن، سنسورهای هوشمند تشخیص حضور انسان است که با روشن شدن چراغ، متوجه خواهید شد که آیا کسی از جایی گذر کرده یا وارد حریم خصوصی شما شده یا خیر. اما، یک راه دیگر نیز هست که بسیار کاربردی‌ست؛ با روشنایی هوشمند، می‌توانید چراغ‌ها را طوری تنظیم کنید که در زمانی که از خانه دور هستید، به‌طور تصادفی روشن و خاموش شوند تا به افراد بیرون از خانه این پیام را برساند که شخصی در خانه مشغول به رفت و آمد و زندگی‌ست.  این موضوع، درصد احتمال به سرقت رفتن اموال شما را بسیار پایین می‌آورد. گفتنی‌ست که در صنعت هوشمندسازی، به این امر اصطلاحاً به آن شبیه‌ساز حضور نیز گفته می‌شود.

راحتی: اگر اغلب با چراغ روشن کنار تخت به خواب می روید، می توانید برنامه ای تنظیم کنید که در آن پس از گذشت چند دقیقه از خوابتان، چراغ به طور خودکار خاموش شود. در شب، یک فرمان یا برنامه (عموماً سناریوهای شخصی‌سازی شده و از پیش تعریف‌شده‌ی مخصوص به شما) می‌تواند همه چیز را خاموش کند و سپس صبح، چراغ‌های مورد نیاز دوباره روشن شوند. حسگرهای حرکتی ساده نیز وقتی در اتاقی راه می‌روید، چراغ‌ها را به‌طور خودکار روشن می‌کنند و وقتی که نیستید، خاموش می‌شوند.

سلامتی و تندرستی: بیدار شدن با نوری که به آرامی افزایش می‌یابد، شاید کمی ناکارآمدتر از زنگ هشدار و آلارم به نظر برسد اما ثابت شده که این موضوع، در واقع کاملاً کار می‌کند. تحقیقات نشان داده که همگام سازی نورهای خانه‌ی شما با طیف نوری و شدت نور خورشید در طول روز، به شما کمک می کند در مواقع احساس انرژی بیشتری داشته باشید و بدن شما زمانی که درست است، شروع به خاموش شدن کند. لامپ های تغییر رنگ دهنده (مدلهای RGB) برای مهمانی ها و رویدادها بسیار سرگرم کننده هستند؛ اما به عنوان یک اعلان نیز مفید هستند. برای مثال، می‌توان چراغ‌ها را طوری تنظیم کرد که اگر بیرون باران می‌بارد آبی یا قرمز شوند، اگر ایمیلی دریافت کردید، با رنگ خاصی به شما اطلاع دهد تا بتوانید پاسخگو باشید.

انواع روشهای دستیابی به روشنایی هوشمند

انواع روشهای دستیابی به روشنایی هوشمند

دو دسته روشنایی هوشمند وجود دارد: لامپ های هوشمند و سوئیچ ها یا کلیدهای هوشمند. شما مجبور نیستید یکی را بر دیگری ارجحیت داده و انتخاب کنید. در واقع، مؤثرترین راه‌اندازی روشنایی هوشمند در یک خانه، احتمالاً ترکیبی از لامپ‌های هوشمند و سوئیچ‌های هوشمند خواهد بود. چالش اینجاست که شرکت های بسیار کمی وجود دارند که هر دو را ارائه می دهند. بنابراین، به جای باز کردن سه برنامه مختلف برای کنترل چراغ‌های خود، می‌توانید از یک پلتفرم خانه هوشمند مانند Google Home، Apple HomeKit، Samsung SmartThings یا Amazon Alexa برای کنترل تمام روشنایی خود (به علاوه بسیاری امکانات دیگر) استفاده کنید. در ضمن، فراموش نکنید که در کشور ما نیز شرکت هوشمندسازی ایرانی تولیدکننده‌ی داخلی وجود دارند که با قیمت بسیار معقول‌تری به نسبت سیستم‌های خارجی فعالیت می‌کنند.

پلتفرم خانه هوشمند و پروتکل

خانه هوشمند، یک تکنولوژی نوین است که به شما امکان می‌دهد تا امور خانه‌تان را بر اساس نیازهای خود از هر جای دنیا که هستید در دسترس داشته باشید. پلتفرم‌ها و پروتکل‌های هوشمندسازی، با استفاده از تلفن همراه یا دستگاه‌های هوشمند، شما را قادر می‌سازند تا در مورد روشن یا خاموش کردن نورها، تنظیم دما و رطوبت، کنترل لوازم خانگی و بسیاری از وظایف دیگر تصمیم بگیرید.

یکی از تکنولوژی‌های مهم در خانه هوشمند، پروتکل‌های ارتباطی هستند. این پروتکل‌ها از جمله Wi-Fi، Bluetooth و Zigbee می‌توانند برای ارتباط بین اجزای خانه هوشمند استفاده شوند. با استفاده از این پروتکل‌ها، شما می‌توانید دستورات خود را به اجزای خانه‌تان بفرستید و با توجه به نیازهایتان، سیستم را به طور هوشمند کنترل کنید. به وسیله‌ی پروتکل‌های خانه هوشمند، می‌توانید از دور، مواردی مانند روشن کردن یا خاموش کردن سیستم امنیتی یا قفل درب‌ها را نیز کنترل کنید.

زمان و چرایی انتخاب لامپ هوشمند

محبوب‌ترین نوع روشنایی هوشمند، لامپ‌های LED هوشمند هستند؛ عمدتاً به این دلیل که نصب و راه‌اندازی آن‌ها بسیار آسان‌تر از نمونه‌های دیگر است. همچنین قیمت آن‌ها به طور چشمگیری نسبت به دیگر انواع روشنایی کاهش یافته است.

بیشتر ]اما نه همه‌ی[ لامپ‌های هوشمند دارای سه نوع هستند: سفید، طیف رنگی کامل، و نور سفید قابل تنظیم (قابل استفاده در جایی که می‌توانید دمای رنگ را از سرد به گرم تنظیم کنید؛ به این ترتیب، به نحوی، نورپردازی با ریتم شبانه روزی کار می‌کند.).

زمان و چرایی انتخاب لامپ هوشمند

حل مشکل کلید فیزیکی چراغ

متأسفانه، تقریباً در همه‌ی برنامه‌ها و پروتکل‌های هوشمندسازی روشنایی، لامپ‌های هوشمند یک نقص بد دارند: کلید یا سوییچ چراغ. هنگامی که کلید فیزیکی را خاموش می‌کنید، لامپ هوشمند برق خود را از دست می‌دهد و بدون برق، عملاً غیرقابل کنترل است.

همچنین در حالی که نصب یک لامپ هوشمند ساده است (در واقع درست مانند پیچاندن یک لامپ است)، هنگامی که در جای خود قرار می گیرد، کلیدهای روشنایی موجود شما بی فایده می شوند.

راه‌حل‌هایی برای این موضوع وجود دارد؛ می‌توانید روال‌ها و اتوماسیون‌ها را با استفاده از یک برنامه تلفن هوشمند یا یک پلتفرم خانه هوشمند تنظیم کنید تا چراغ‌های خود را در ساعات مشخصی از روز یا با استفاده از حسگرهای حرکت هوشمند روشن و خاموش کنید (اغلب به سخت‌افزار جداگانه نیاز است؛ اما اکثر تولیدکنندگان سنسورهای سازگار را می‌فروشند.). اما این راه حل ها می تواند سخت باشند. همه‌ی این‌ها بستگی به سبک زندگی شما و خواسته‌تان از خانه هوشمندسازی شده است.

4.5/5 - (2 امتیاز)

تحریریه تکفای

گردآوری جدیدترین اخبار مربوط به تکنولوژی و فناوری؛ نقد و بررسی گوشی ها، ساعت های هوشمند، بازی ها و برنامه های کاربردی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا

بلوک تبلیغ حذف شد

با غیرفعال کردن مسدودکننده تبلیغات از ما حمایت کنید