چطور در زمان قطعی برق، وسایل را روشن کنیم؟
در عصر حاضر برق نقش پررنگی را در زندگی افراد ایفا میکند زیرا اکثر وسایل اطراف ما برقی هستند و انرژی الکتریکی توانسته انجام یکسری را برای ما راحتتر کند. به همین منظور، قطعی برق یک معضل و چالش بسیار بزرگ است چون زمانی که برق قطع میشود، انجام بسیاری از کارها غیرممکن خواهد بود و گاهی اوقات قطع شدن ناگهانی برق خسارات جانی و مالی جبران ناپذیری را به بار میآورد.
البته این را هم باید گفت که به کمک تکنولوژی دیگر قطع برق یک معضل یا چالش نیست زیرا دستگاههایی تحت عنوان دستگاه برق اضطراری وجود دارند که در زمان قطعی برق، انرژی الکتریکی مورد نیاز لوازم برقی را تامین میکنند. در زمان قطعی برق برای روشن کردن لوازم برقی و الکتریکی میتوان از یو پی اس یا موتور برق استفاده کرد. همچنین برای تامین روشنایی، انواع چراغ اضطراری به کار میرود. در ادامه به توضیح دقیق و تخصصی هرکدام از این وسایل میپردازیم.
راههای روشن کردن وسایل برقی در زمان قطع برق
همانطور که در قسمت مقدمه هم به آن اشاره کردیم، در برخی موارد قطع شدن ناگهانی برق منجر به وقوع یک حادثه ناگوار میشود. مثلا اگر برق بیمارستان ناگهان قطع شود احتمال مرگ بیمارانی که دستگاههای خاص پزشکی به آنها متصل است وجود دارد یا اگر کامپیوتر یا لپتاپ به برق باشد و برق ناگهان قطع شود، فایلهای سیستمی آسیب میبینند و پس از روشن کردن مجدد کامپیوتر، معمولا اطلاعات آن حذف میشوند یا به درستی اجرا نخواهند شد.
بدون شک این سوال در ذهن شما شکل گرفته که برای جلوگیری از حوادث جبرانناپذیر،چطور در زمان قطعی برق، وسایل را روشن کنیم؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که استفاده از دو دستگاه زیر معمولا بهترین راهکار برای روشن کردن وسایل برقی در زمان قطعی برق است.
یو پی اس
یو پی اس یا منبع تغذیه بدون وقفه یکی از بهترین دستگاههای برق اضطراری است که برای تامین انرژی الکتریکی لوازم برقی در زمان قطع برق مورد استفاده قرار میگیرد. این دستگاه زمانی که جریان برق وجود دارد، انرژی الکتریکی را در خود ذخیره میکند سپس زمانی که مقدار ولتاژ تغییر میکند یا برق قطع میشود، انرژی که ذخیره کرده است را به وسایل برقی میدهد.
دستگاه یو پی اس از لحاظ نوع عملکرد انواع مختلفی دارد مثلا عملکرد یک مدل آن مانند استابلایزر است یعنی دستگاه زمانی که احساس کند مقدار ولتاژ نوسان دارد آن را کنترل میکند و اجازه نمیدهد که برق دستگاه حتی برای مدت بسیار کوتاهی قطع شود و نوسان ولتاژ به سختافزارهای دستگاههای برقی آسیب بزند. اما یک مدل دیگر یو پی اس وجود دارد که بعد از قطع شدن جریان برق، فعالیت خود را آغاز میکند. انواع استابلایزر به شرح زیر است که هر کدام کاربردهای مختلفی دارند و برای یکسری دستگاهها مناسب هستند.
یو پی اس آفلاین Offline UPS
کاربرد یو پی اس آفلاین بیشتر برای لوازم برقی کم مصرف و مصارف خانگی است و برای بیمارستانها اصلا مناسب نیست زیرا هنگام نوسان ولتاژ و قطعی برق، دستگاهها برای مدت کوتاهی برق ندارد و لوازم برقی پس از گذشت یک مدت کوتاه میتوانند از برق یو پی اس استفاده کنند.
یو پی اس آنلاین Online UPS
یو پی اس آنلاین (Online UPS) نوع دیگری از یو پی اس است که فناوری تبدیل دوگانه یا دلتا دارد. یعنی زمانی که تجهیزات به آن وصل میشوند، برق را به طور مستقیم از پریز AC نمیگیرند. بلکه برق AC ابتدا به یکسو کننده (rectifier) انتقال پیدا میکند تا به برق DC تبدیل شود. پس از آن به باتری و سپس به یک اینورتر (inverter) منتقل میشود و بعد از تبدیل شدن برق DC به AC، انرژی الکتریکی به تجهیزات میرسد.
به دلیل برخورداری این مدل یو پی اس از فناوری دلتا، زمانی که لوازم برقی به آن متصل میشوند، جریان برق آنها حتی برای یک ثانیه هم قطع نمیشود. در همین راستا بهتر است که برای تجهیزات پزشکی و سیستمهای کامپیوتری حساس که باید به طور پیوسته برق داشته باشند از Online UPS استفاده شود.
یو پی اس لاین اینتراکتیو Line-Interactive UPS
یو پی اس لاین اینتراکتیو مانند استابلایزر عمل میکند یعنی زمانی که ولتاژ برق از حد مجاز کمتر شود آن را افزایش میدهد و بالعکس اگر ولتاژ به طور غیرعادی زیاد شود آن را کم میکند تا لوازم برقی در اثر نوسان ولتاژ آسیب نبینند. عملکرد یو پی اس لاین تقریبا شبیه به نوع آفلاین است یعنی هنگام قطع برق، برق لوازم برقی برای یک مدت کوتاه قطع خواهند شد چون فناوری تبدیل دوگانه ندارد. یو پی اس لاین اینتراکتیو بهتر از مدل آفلاین است زیرا نوسانات ولتاژ را کنترل میکند و از نظر قیمتی معمولا ارزانتر از مدل آنلاین است زیرا فناوری تبدیل دوگانه در آن به کار برده نشده است.
موتور برق
موتور برق یکی دیگر از لوازمی است که هنگام قطع شدن برق میتواند انرژی الکتریکی لوازم برقی را تامین کند زیرا در این دستگاه انرژی شیمیایی سوختهای فسیلی مثل بنزین و گازوئیل به انرژی الکتریکی تبدیل میشود. موتورهای برق از نظر توان خروجی به انواع مختلف زیر تقسیم میشوند:
- موتور برق پایین رده: توان خروجی ۲۰۰۰ وات
- موتور برق میان رده: توان خروجی بین ۳۵۰۰ تا ۷۵۰۰ وات
- موتور برق بالا رده: توان خروجی ۳۵۰۰ تا ۷۵۰۰ وات
با توجه به تنوع موتور برق از نظر توان خروجی، امکان استفاده آن در مکانهای مختلف مانند کارگاههای صنعتی، مصارف خانگی، باغها، زمینهای کشاورزی، ساختمانسازی، ادارات، بیمارستانها و… وجود دارد. معمولا مدلهای پایین رده و میان رده برای مصارف خانگی و باغها مناسب هستند و مدلهای بالارده بهتر است که برای مصارف صنعتی، ساختمانسازی، ادارات و بیمارستانها مورد استفاده قرار بگیرند.
وقتی برق میره چی روشن کنیم؟
وقتی برق میره چی روشن کنیم؟ این سوال یکی از پرتکرارترین سوالاتی است که هنگام قطع برق برای افراد پیش میآید، زیرا تامین روشنایی محیط در زمان قطع برق یک مسئله مهم است. به همین منظور در ادامه لیست لوازمی که برای روشن کردن محیط در زمان قطع برق لوازم مورد استفاده قرار میگیرد را نام بردیم:
چراغ قوه
چراغ قوه یکی از بهترین ابزارها برای روشن کردن محیط در زمان قطع شدن برق است زیرا از لحاظ منبع تامین انرژی، رنگ نور، اندازه، توان و نوع لامپ انواع مختلفی دارد. مثلا برخی از مدلها شارژی هستند و برخی دیگر با باتری کار میکنند. از نظر رنگ نور آنها در دو رنگ آفتابی و مهتابی وجود دارد و نوع لامپ به کار رفته در آن معمولا LED یا COB است.
چراغ اضطراری
چراغهای اضطراری از دیگر لوازمی هستند که هنگام قطع برق میتوانند محیط را روشن کنند. معمولا این مدل چراغها از نظر نوع عملکرد به سه دسته تقسیم میشوند، یک مدل آن به برق ساختمان متصل است و در شرایط عادی که برق وجود دارد، انرژی الکتریکی را ذخیره میکند و زمانی که برق قطع میشود از همان برق استفاده میکند. یک مدل دیگر چراغ اضطراری وجود دارد که با باتری کار میکنند و مدل سوم آن نیز شارژی است.
شمع
شمع یکی از ارزانترین و در دسترسترین اقلامی است که برای روشن کردن محیط حین قطع شدن برق میتوان از آن استفاده کرد. البته هنگام استفاده از شمع باید نکات ایمنی را رعایت کرد زیرا سهل انگاری در استفاده از شمع ممکن است باعث حریق و آتشسوزی شود.