نکات طلایی قانون حق طلاق در سال 1402 که باید بدانید!
حق طلاق یکی از مهم ترین شروط عقد است که معمولا پیش از ازدواج درباره آن صحبت می شود. به صورت معمول حق طلاق طبق ماده 1133 قانون مدنی در اختیار مرد خواهد بود. البته به شرطی که آن را به عنوان یکی از شروط ازدواج یا به شکل قانونی به همسر خود واگذار نکرده باشد (به همسر خود وکالت نداده باشد). در این مقاله قصد داریم شما را با قانون جدید حق طلاق آشنا کنیم و تمام راه هایی که به وسیله آن دادگاه حق طلاق را برای شما در نظر می گیرد را مورد بررسی قرار دهیم. با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.
قانون جدید حق طلاق چیست؟
برای بسیرای از افراد این سوال پیش می اید که اگر حق طلاق با زن باشد طلاق چقدر طول میکشد؟ هر چند از منظر قوانین اسلامی حق طلاق در اختیار مرد است اما برای ایجاد توازن و برقراری عدالت، در برخی موارد قانون این حق را به زن واگذار می کند. مثلا زمانی که برای دادگاه اثبات شود که زن در شرایط عسر و حرج است. وجود تنها یک مورد از موارد قانونی عسر و حرج و نهایتا اثبات آن برای گرفتن طلاق کفایت می کند. به صورت کلی در قانون جدید حق طلاق، 3 راه برای گرفتن حق طلاق از مرد وجود دارد که باید به دقت مطالعه شود.
اولین و ساده ترین راه این است که حق طلاق را به عنوان یکی از شروط ضمن عقد انتخاب کنید و متن وکالت حق طلاق به زن حتما در عقدنامه وجود داشته باشد. کاملا واضح است که انتخاب راه اول در صورتی ممکن است که هنوز عقد شما ثبت نشده باشد و ازدواج نکرده باشید. به صورت کلی پیشنهاد می شود قبل از خوانده شدن عقد و رسمی شدن ازدواجتان، در زمینه مسائل حقوقی آن و شروط ضمن عقد، تحقیق و مطالعه کافی داشته باشید.
البته در صورتی که حق طلاق جزو شروط ضمن عقد شما هم نباشد، شما می توانید وکالت حق طلاق را به صورت رسمی و از طریق دفترخانه های رسمی (با رضایت همسر خود) از شوهر خود بگیرید و این راه دوم شما برای گرفتن طلاق در قانون جدید حق طلاق است. در صورتی که مورد اول و دوم برای شما ممکن نباشد باید از شرایط عسر و حرج استفاده کنید. در واقع در صورتی که برای دادگاه ثابت شود شما شامل تنها یکی از موارد آن می شوید، طلاق شما را حتی بدون حضور همسرتان خواهد گرفت.
البته مواردی که در شرایط عسر و حرج در قانون آمده است، تنها به همین چند مورد محدود نمی شود و در بسیاری از موارد با تشخیص قاضی در دادگاه می توان به شمار آن ها اضافه کرد. در واقع تشخیص اصلی این مورد که شرایط شما نیز مشمول قانون عسر و حرج می باشد، به عهده قاضی پرونده شما است.
شرایط عسر و حرج چیست؟
اگر بخواهید از همسر خود جدا شوید (فرض ما بر این است که شما زن هستید) و قبلا وکالت حق طلاق را از همسرتان نگرفته باشید، در قانون جدید حق طلاق و مهریه، تنها راه شما (در صورتی که مرد قصد طلاق نداشته باشد) اثبات شرایط عسر و حرج شما در دادگاه است. البته شرایط عسر و حرج شرایط سختی است و نمی توان صرفا با گفتن این جمله که من از شرایط زندگی خود راضی نیستم و شرایط سختی دارم قاضی را متقاعد کرد که شرایط شما واقعا سخت است.
برای تصمیم گیری بهتر در رابطه با شرایط عسر و حرج شما، قانون چند مورد از شرایط سخت را به شکل موردی تفکیک کرده است که در صورتی که اثبات کنید تنها یک مورد از آن ها با شرایط شما نطبق است، شرایط سخت شما را تایید می کند و در نهایت حق طلاق با شما خواهد بود.
شرایط عسر و حرج در قانون جدید:
- فرض کنیم همسر شما به مدت 6 ماه پشت سر هم و یا 9 ماه متناوب، بی دلیل و به شکل غیر قابل قبول، اقدام به ترک شما کند و در خانه حضور نداشته باشد. در این صورت (به شرط اثبات این موضوع که شما در این مدت ترک شده اید)، دادگاه شرایط عسر و حرج را برای شما در نظر می گیرد.
- اختلال در زندگی مشترک شما و همسرتان بر اثر ابتلا به بیماری صعب العلاج روانی مانند دیوانگی و یا بیماری های جسمی غیر قابل درمان مانند ساری و … در صورت اثبات و تایید پزشک یکی دیگر از شرایط عسر و حرج است.
- داشتن اعتیاد به مواد مخدر یا مشروبات الکلی که در نهایت منجر به اختلال در زندگی مشترک شود به شرطی که مرد قصد ترک نداشته باشد یا طبق تایید پزشک، پس از ترک آن دوباره شروع به مصرف آن کند، شرط دیگری از شرایط عسر و حرج است.
- اگر همسر شما، اقدام به ضرب و شتم مداوم شما داشته باشد و یا هر کار زشتی از این دست را انجام دهد که زندگی مشترک را برای شما غیر قابل تحمل کرده باشد، شرایط عسر و حرج شما در دادگاه قابل پیگیری خواهد بود.
- در صورتی که همسر شما به دلیل وقوع جرم یا … به حبس قطعی به مدت بالاتر از 5 سال محکوم شود و حکم او در حال اجرا باشد، شما مشمول شرایط عسر و حرج می شوید.
البته باید به این نکته اشاره کنیم که هر شرط دیگری که دادگاه تشخیص دهد که زندگی مشترک شما را سخت و غیر قابل تحمل کرده است نیز می تواند به این لیست اضافه شود. برای مثال اقیم بودن مرد یا جلوگیری از بچه دار شدن، عدم پرداخت نفقه، شغل نامتعارف، روابط زناشویی نامتعارف، اکراه خیلی شدید، ازدواج مجدد بدون اجازه شما، و البته اختلاف سنی زیاد، رها کردن بلاتکلیف زن پس از عقد و شروع نکردن زندگی مشترک بعد از گذشت مدت طولانی و بسیاری موارد دیگر همه و همه از جمله مواردی هستند که می تواند از نظر دادگاه شرایط عسر و حرج شما را اثبات کند.
وکیل طلاق چه کمکی به شما می کند؟
اثبات تمامی مواردی که در قانون جدید حق طلاق این امکان را به شما می دهد تا بتوانید از همسر خود جدا شوید، به هیچ وجه کار ساده ای نیست و در بعضی موارد بسیار زمان بر است. البته ذکر زمان رسیدگی و طلاق به شکل دقیق برای هر پرونده متفاوت است و به عوامل بسیار زیادی بستگی دارد اما در موارد مربوط به عسر و حرج در بهترین شرایط گاهی وقت ها زمانی حدود 8 ماه تا یک سال طول می کشد تا شما به نتیجه دلخواه خود (که همان طلاق است) برسید. البته باید به این نکته نیز توجه داشته باشید که این تخمین برای زمانی است که شما برای اثبات شرایط خود دلیل و مدرک کافی نیز داشته باشید و زمان خود را صرف جمع آوری اسناد و مدارک نکنید.
برای مثال برای شرایط اعتیاد، تایید پزشک به عنوان مدرک همراه شما باشد. دادگاه های خانواده در بیشتر موارد در پرونده های مربوط به طلاق، رسیدگی به پرونده را زمان بر تر از پرونده های دیگر می کنند تا شاید زن و شوهر از تصمیم خود منصرف شوند و زندگی مشترک آن ها متلاشی نشود. اما در بیشتر موارد این حالت برای زن و شوهر می تواند بسیار سخت و عذاب آور باشد. وکیل با تکیه بر تجربه و دانش خود و البته آشنایی با روال کار این دست پرونده ها می تواند مسیر بهتر و سریع تری را برای شما مشخص کند تا بتوانید با صرف هزینه زمانی و مالی کمتری به بهترین نتیجه ممکن دست پیدا کنید.
باید به این نکته توجه داشته باشید که انتخاب وکیل طلاق در کرج با توجه به وکلای حاذقی که امروزه در شهر شما مشغول فعالیت هستند به هیچ وجه کار ساده ای نیست و شما باید با دقت بیشتر و بررسی نکات مهم انتخاب وکیل طلاق این مورد را به سرانجام برسانید.
نکات مهم انتخاب وکیل طلاق عبارتند از:
- بررسی مدرک و دانش وکیل
- داشتن رزومه قوی
- وجود پرونده های طلاق بیشتر نسبت به دیگر پرونده ها در رزومه وکیل (یعنی انتخاب یک وکیل که بیشتر پرونده های مالی و موارد اقتصادی را پیگیری می کند، می تواند گزینه مناسبی برای شما نباشد.)
- تجربه کاری بالاتر
- مبلغ منصفانه
- هم شهر بودن وکیل با شما جهت کاهش هزینه های رفت و آمد
نتیجه گیری
حق طلاق طبق قوانین اسلامی برای مرد منظور شده است و بر اساس قانون جدید حق طلاق شما به عنوان زن، سه راه برای داشتن این حق دارید. راه اول قرار دادن حق طلاق در شروط ضمنی عقد شما می باشد که مربوط به پیش از ازدواج است. راه دوم، گرفتن وکالت از همسرتان برای حق طلاق است و در نهایت راه نهایی، اثبات شرایط عسر و حرج در دادگاه می باشد. برخی شرایط برای حالت عسر و حرج وجود دارد که همیشه می توان روی نتیجه مطلوب آن در پرونده حساب باز کرد و برخی دیگر به صلاح دید قاضی پرونده می تواند جزو شرایط عسر و حرج به حساب بیاید. در تمامی موارد و راه های گفته شده، حضور یک وکیل یا حتی مشاوره با یک وکیل می تواند شما را از دغدغه ها و چالش های احتمالی آگاه کرده و راه کار های سریع تر و مطمئن تری برای رسیدن به یک نتیجه عالی ارائه دهد. در انتخاب وکیل طلاق پرونده خود یکی از مهم ترین نکاتی که باید به آن توجه کنید، وجود پرونده های موفق و مرتبط با طلاق و حق طلاق و … در رزومه وکیل مورد نظر شما است. در انتها تشکر می کنم که تا پایان مقاله همراه ما بودید.