راهنمای خرید زعفران (۱+۱۰ عامل مهم)
معمولاً زعفران را در آزمایشگاه بر طبق استاندارد ملی ایران و استاندارد بین المللی ایزو بررسی می کنند و سپس آن را با علامت تجاری خاصی بسته بندی کرده و وارد بازار می کنند.
با این وجود، باز هم ضمانت ۱۰۰ درصدی برای اصل بودن و کیفیت بالای محصول وجود ندارد.
بنابراین سؤالی که پیش می آید این است که چگونه می شود مطمئن بود که در حال خرید زعفران تقلبی یا بی کفیت نیستیم؟
همیشه بهتر است قبل از خرید هر کالایی، با آن آشنایی نسبی داشته باشیم تا بتوانیم بهترین مدل را با قیمت منصفانه بخریم. به همین جهت در ادمه این مقاله به نکاتی می پردازیم که دانستن آن قبل از خرید زعفران ضروری است.
توجه: این نکات در حین خرید کاربرد دارند و لزوماً نیازی به باز کردن پلمپ بسته بندی نیست.
توصیه می کنیم: شما می توانید با خیال راحت، زعفران اصل و باکیفیت را از فروشگاه اینترنتی زعفران به آدرس https://zaferanet.com تهیه کنید.
۱ – تقسیم بندی نوع زعفران
به طور کلی زعفران بر اساس استاندارد ملی ایران، به سه نوع (رشته ای، رشته ای بریده، پودر) تقسیم بندی می شود.
از طرفی زعفران در بازار، تقسیم بندی متفاوتی دارد و به پنج نوع مختلف (زعفران دسته، زعفران سرگل، زعفران نگین، زعفران پوشال، زعفران ریشه) تفکیک، نامگذاری و عرضه می شود.
این تفکیک بر اساس شکل رشته های زعفران (میزان قرمزی و میزان زیبایی) انجام می شود و تشخیص آن نیاز به تخصص و تجربه بالایی دارد و به راحتی توسط همه امکان پذیر نیست.
پس در هنگام خرید زعفران بهتر است بدانید چه نوعی را با چه قیمتی خریداری می کنید. چون بسیاری از فروشندگان از دشوار بودن نحوه تشخیص نوع زعفران توسط خریدار، سوء استفاده کرده و ظاهر «زعفران مدل پایین» را به ظاهر «زعفران مدل بالا» تا حدودی شبیه کرده و آن را با قیمت بالا و غیر واقعی عرضه می کنند.
لازم به ذکر است بهترین نوع زعفران که بیشترین میزان مصرف در ایران هم از این نوع می باشد زعفران سرگل است که به طور همزمان، هم کیفیت رنگدهی و عطر و طعم بسیار بالایی دارد و هم قیمت آن مناسب است.
۲ – رده بندی کیفیت زعفران
به طور کلی زعفران رشته ای بریده (تمام قرمز) بر اساس استاندارد ملی ایران به چهار سطح (ممتاز، درجه ۱، درجه ۲، درجه ۳) تقسیم بندی می شود.
این تفکیک کیفیتی با اندازه گیری سه عامل مهم (کروسین، پیکروکروسین، سافرانال) در آزمایشگاه انجام می شود.
پس در هنگام خرید زعفران بهتر است بدانید چه کیفیتی را با چه قیمتی خریداری می کنید. چون بسیاری از فروشندگان از این نا آگاهی خریدار سوء استفاده کرده و زعفران کیفیت پایین را با برچسب ممتاز و با قیمت های بالاتر و غیر واقعی عرضه می کنند.
۳ – بسته بندی های بی نام و نشان
زعفران تولید شده در منطقه قائنات (واقع در استان خراسان جنوبی)، با کیفیت ترین زعفران ایران به شمار می رود و البته شهرت جهانی هم دارد.
همین موضوع باعث شده است که افراد سودجو صرفاً با درج کردن عبارت «زعفران ممتاز قائنات» روی بسته بندی ها، از اعتبار محصولات باکیفیت تولید شده در این منطقه سوء استفاده کنند.
در واقع زعفران که نام محصول است. ممتاز اشاره به درجه کیفیت محصول دارد. و قائنات هم نشانگر منطقه تولید است. پس عبارت زعفران ممتاز قائنات «یک نوع زعفران» یا «یک برند زعفران» نیست!
بنابراین خرید زعفران در بسته بندی هایی که «مشخصات دقیق محصول» و «اطلاعات کامل تولید کننده» روی آن درج نشده و صرفاً عبارت «زعفران ممتاز قائنات» به چشم می خورد، مشکوک بوده و با ریسک تقلب بسیار بالایی همراه است. بنابراین خرید آن به هیچ عنوان توصیه نمی شود.
۴ – دستکاری وزنی
در بازار خرده فروشی زعفران، متأسفانه کم فروشی یکی از تقلب های رایج است. از طرفی ترازوهای آشپزخانه ای و سوپر مارکتی حساسیت و دقت کافی برای نشان دادن وزن های «کمتر از یک گرم» را ندارند.
بخاطر همین، چک کردن وزن خالص رشته های زعفران بعد از خرید هم آسان نخواهد بود. ولی با این حال، باز هم بهتر است قبل از خرید زعفران، با واحدهای وزنی مرسوم در این بازار کمی آشنا باشیم.
۱ مثقال برابر است با ۴.۶۰۸ گرم.
بنابراین ۴ گرم، اندکی کمتر از ۱ مثقال است.
همچنین ۵ گرم، اندکی بیشتر از ۱ مثقال است.
۵ – قیمت زعفران
یکی از نکات مهم در خرید زعفران، قیمت تمام شده آن برای مشتری است. زعفران به دلایل مختلف (برداشت گل ها توسط نیروی انسانی، جداسازی کلاله از گل توسط نیروی انسانی، نگهداری و انبارداری حساس، فراوری تخصصی، پایین بودن سطح زیر کشت، و…) نسبت به سایر گیاهان دارویی و ادویه جات قیمت نسبتاً بالاتری دارد.
بنابراین وقتی زعفران با قیمت ارزان عرضه می شود، عموماً می تواند سیگنالی از تقلبی بودن یا کیفیت پایین محصول باشد. پس بهتر است در این مواقع کمی به خلوص و کیفیت محصول مشکوک باشید و در صورت خرید انتظار نداشته باشید همه چیز عالی پیش برود.
بهترین راه این است که در هنگام خرید از مقایسه یک بُعدی (فقط عامل قیمت) خودداری کرده و عوامل مهم دیگری (مثل: محل کشت، نوع، رطوبت، خلوص، عطر، طعم، رنگدهی، و…) را هم در مقایسه مد نظر داشته باشید و نهایتاً زعفران اصل و باکیفیت را از یک فروشگاه معتبر و با قیمت واقعی آن تهیه کنید. این فروشگاه ها حتی اگر زعفران را با قیمت های کمی بیشتر عرضه کنند، شما خرید مطمئنی خواهید داشت، سلامتی شما حفظ شده و کل پول شما هم به هدر نمی رود.
پیشنهاد می کنیم: شما می توانید با خیال راحت، برای خرید زعفران به سایت https://zaferanet.com/buy-saffron مراجعه کنید.
۶ – شکل رشته های زعفران
حتماً به ظاهر رشته های زعفران با دقت توجه کنید!
در زعفران اصل و تازه، سر رشته ها به شکل شیپور هستند. همچنین روی رشته ها، شفاف است و به طور غیرمعمولی حالت کدر مانند (غبار آلود) ندارد. همچنین میزان رشته های شکسته شده (نرمه) نباید از حد نرمال تجاوز کرده باشد.
۷ – رنگ رشته های زعفران
در هنگام خرید زعفران، حتماً به رنگ رشته های زعفران توجه کنید. چون «رنگ قرمز مایل به سیاه» با «رنگ قرمز جگری» متفاوت است.
برخلاف تصور عموم، زعفرانی که رنگ تیره (قرمز جگری) دارد، تقلبی و کهنه نیست و نشان دهنده مرغوبیت بالا در زعفران سرگل می باشد.
۸ – عطر رشته های زعفران
عوامل مختلفی می تواند بر روی کیفیت عطر و بوی زعفران، اثر بگذارد.
ولی به طور خلاصه رشته های زعفران اصل و باکیفیت، علاوه بر تازگی و شادابی، عطر و بویی عمیق، بسیار مطبوع، قدرتمند و شگفت انگیزی دارند.
ولی عطر و بوی زعفران تقلبی، کاملاً متفاوت و متضاد است.
ضمناً اگر بوی رشته های زعفران، بسیار ملایم یا بی بو است، احتمالاً آن زعفران از کیفیت پایینی برخوردار است.
۹ – طعم رشته های زعفران
اگر به رشته های زعفران دسترسی داشتید، یک رشته کوچک را روی زبان خود بگدارید و بچشید.
رشته های زعفران اصل، اساساً طعمی تلخ دارند.
ولی زعفران تقلبی به دلیل اضافه کردن مواد خارجی (نمک، شکر، روغن، عسل، و…) می تواند مزه های متفاوتی بجز تلخی (شیرین، شور، و…) داشته باشد.
۱۰ – رطوبت رشته های زعفران
رطوبت صفر درصد ممکن نیست و همه زعفران ها تا حدود مجاز مرطوب هستند. ولی رشته های زعفران نباید رطوبت زیاد و غیرمعمولی داشته باشند.
بررسی این ویژگی، حتی با مشاهده رشته ها در داخل بسته بندی و یا کمی فشردن گوشه بسته بندی امکان پذیر است.
رشته های خیلی مرطوب، زیر فشار نمی شکنند و صدای خاصی ایجاد نمی کنند.
۱۱ – میزان مصرف معمول
بهتر است همیشه به مقداری که نیاز دارید زعفران تهیه کنید. بخصوص اگر ساکن مناطقی هستید که رطوبت هوا همیشه زیاد است، این موضوع اهمیت بیشتری پیدا می کند.
چون رشته های زعفران تا حدودی مستعد جذب رطوبت هستند و اگر به درستی از آن نگهداری نشود به مرور از کیفیت عطر و طعم و رنگدهی آن کاسته می شود.
مقدار مورد نیاز زعفران مصرفی برای یک ماه عادی (۳۰ روز) عموماً یک مثقال (۴.۶۰۸ گرم) است. ولی این میزان می تواند برای خانواده های مختلف، کمتر یا بیشتر هم باشد.
بیشتر بستگی به این دارد که:
چند روز از ماه را، در خانه آشپزی می کنید؟
تعداد اعضای خانواده، چند نفر است؟
در طول ماه، چند روز مهمان دارید؟
آیا از زعفران فقط بعنوان یک چاشنی و ادویه و رنگ دهنده در غذاها استفاده می کنید یا از خواص دارویی آن هم بهره می برید؟
در هر بار استفاده، چند گرم زعفران استفاده می کنید؟
از کجا زعفران مطمئن بخریم؟ (پیشنهاد ما)
اگر به دنبال محصولات اصل و با کیفیت تضمین شده هستید «فروشگاه اینترنتی زعفرانت» با دارا بودن اینماد (نماد اعتماد الکترونیکی) و پروانه کسب (عضو اتحادیه کشوری کسب و کارهای مجازی) یکی از گزینه های مناسب و مطمئن برای خرید زعفران است.
زعفرانِت، یک فروشگاه زعفران بر بستر اینترنت است که می توانید طبق سلیقه و نیاز خود، به خرید زعفران از آن اقدام کنید.
این فروشگاه تخصصی زعفران که در پایتخت پرآوازه زعفران ایران (قائنات) مستقر است، با کیفیت ترین نوع زعفران قائنات را مستقیم از کشاورزان خریداری کرده و آن را بی واسطه با پست پیشتاز (رایگان) به دست شما در سراسر ایران می رساند.
از دست ندهید: شما می توانید با خیال راحت، زعفران اصل و باکیفیت را از فروشگاه آنلاین زعفران به آدرس https://zaferanet.com تهیه کنید.