رپورتاژ

فرآیند تولید نمک طعام

نمک، یکی از مواد ضروری برای زندگی انسان است. این ماده معدنی، از ترکیب دو عنصر کلر و سدیم تشکیل شده و در طبیعت به دو صورت نمک دریا و نمک معدنی یافت می شود. فرآیند تولید نمک طعام، از مراحل مختلفی تشکیل شده است که در این مطلب به آن ها خواهیم پرداخت.

منابع نمک

نمک یک ماده معدنی طبیعی است که از ترکیب دو عنصر کلر و سدیم تشکیل شده است. نمک در طبیعت به دو صورت وجود دارد:

نمک دریا که از تبخیر آب دریا به دست می آید. نمک دریا به دلیل وجود ناخالصی هایی مانند کلسیم، منیزیم و سولفات، طعمی شور و تلخ دارد. نمک معدنی که در معادن نمک زیرزمینی یافت می شود. نمک معدنی به دلیل خالص بودن، طعمی ملایم و لذت بخش دارد.

منبع دیگر نمک، معادن نمک هستند که در برخی نقاط جهان یافت می‌شوند. کشورهایی مانند لهستان، آلمان، اتریش و ایران دارای معادن نمک هستند که نمک خام از آنها استخراج می‌گردد. چاه‌ های نمک نیز که در اعماق زمین حفر می‌شوند، منبعی برای تأمین نمک به شمار می‌روند. کشورهایی نظیر هند، پاکستان و چین از چاه‌های نمک بهره‌مند هستند.

در برخی مناطق کم‌ آب نیز نمک به صورت طبیعی بر اثر تبخیر آب در دریاچه‌ های نمکی تشکیل می‌شود که به عنوان منبعی برای نمک‌ گیری محسوب می‌گردد.

در نهایت، چاه‌ های آب‌شور نیز که حاوی مقادیر بالای املاح هستند می‌توانند با فرآوری، نمک تولید کنند.

استخراج نمک

استخراج نمک

رایج‌ ترین روش استخراج نمک، استفاده از آب دریا ها و اقیانوس‌ ها است. در این روش، آب دریا در مخازن وسیعی جمع‌ آوری و با استفاده از انرژی خورشید تبخیر می‌شود. پس از تبخیر آب، لایه‌ های ضخیمی از نمک باقی می‌ماند که جمع‌آوری می‌شود.

روش دیگر، استخراج نمک از معادن زیرزمینی نمک است. در این روش با حفاری‌های وسیع زیرزمینی، نمک به صورت بلوک‌ های جامد استخراج می‌شود. سپس این بلوک‌ ها خرد و آسیاب شده و نمک خام به دست می‌آید. این نوع نمک از نظر گروه کارخانه جات گل نمک یکی از سالم ترین و طبیعی ترین نوع نمک ها است.

روش دیگر استحصال نمک، از طریق حفاری چاه‌ های نمک است. در این روش با حفر چاه در لایه‌ های نمکی زمین، محلول غلیظی از آب نمک به سطح زمین هدایت می‌شود.

همچنین در مناطقی که دارای دریاچه‌ های نمکی هستند، می‌توان نمک را با جمع‌ آوری رسوبات این دریاچه‌ ها، استحصال نمود. در نهایت روش دیگر، استفاده از آب‌ های شور و استحصال نمک از طریق فرآوری و تبخیر این آب‌ها است.

تصفیه نمک

پس از استخراج، نمک خام حاوی ناخالصی‌ ها و مواد معدنی مختلفی است که باید جدا و تصفیه شود. رایج‌ ترین روش، استفاده از فرآیند تبلور مجدد است. در این روش نمک خام در آب حل شده و سپس با کاهش دما، نمک خالص تبلور می‌یابد.

روش دیگر استفاده از روش‌ های تبادل یونی است که طی آن یون‌ های سدیم و کلر جداسازی شده و پس از ترکیب مجدد، نمک خالص تولید می‌شود.

همچنین از فرآیندهای الکترودیالیز برای جدا کردن یون‌ های سدیم و کلر و حذف مواد ناخالص استفاده می‌شود. در این روش، محلول نمک از میان غشایی عبور داده می‌شود که یون‌ ها را جداسازی می‌کند.

علاوه بر این، از روش‌ هایی مانند تبخیر خلاء و بلورینگی نیز برای تصفیه و خالص‌سازی بیشتر نمک استفاده می‌شود. در نهایت، نمک تصفیه شده با روش‌هایی مانند جذب سطحی و اسمز معکوس، از آلودگی‌های میکروبی نیز پاکسازی می‌شود.

تصفیه نمک

بسته بندی نمک

پس از تصفیه نمک، نوبت به بسته‌ بندی و آماده‌ سازی آن برای عرضه به بازار می‌رسد. رایج‌ ترین نوع بسته‌ بندی نمک، استفاده از کیسه‌ های پلاستیکی است که از جنس polyethylene ساخته می‌شود. این کیسه‌ ها مقاومت بالایی در برابر نفوذ رطوبت دارند.

همچنین استفاده از ظروف مقاوم پلاستیکی و کارتن‌ های مستحکم نیز از راه‌ های رایج بسته‌ بندی نمک است. بسته‌ های کوچک‌ تر نمک نیز برای مصارف خانگی در دسترس است. قراردادن برچسب‌ های مشخصات و تاریخ‌ گذاری بسته‌ ها از الزامات بسته‌ بندی نمک است تا مصرف‌ کنندگان از کیفیت و تازگی آن مطلع شوند.

همچنین نمک‌ هایی با طعم‌ دهنده‌ ها و مواد افزودنی معمولاً در بسته‌ بندی‌ های جذاب‌ تر و متنوع‌ تری عرضه می‌شوند. در نهایت نمک بسته‌ بندی شده در انبارهایی با شرایط استاندارد نگهداری شده و سپس به نقاط مختلف توزیع می‌شود.

نتیجه گیری

استخراج نمک از منابع غنی و متنوع طبیعی، تصفیه و خالص‌ سازی آن با استفاده از روش‌ های پیشرفته، و در نهایت بسته‌ بندی مناسب و توزیع گسترده آن، همه و همه بخش‌هایی حیاتی از این زنجیره تأمین نمک خوراکی هستند که به طور هماهنگ با یکدیگر کار می‌کنند تا نمکی سالم و با کیفیت را در اختیار مصرف‌کنندگان قرار دهند. آگاهی از این فرآیند می‌تواند ارزش تلاش برای تولید سالم و بهینه این کالای اساسی را برای ما بیش از پیش روشن سازد.

4/5 - (1 امتیاز)

تحریریه تکفای

گردآوری جدیدترین اخبار مربوط به تکنولوژی و فناوری؛ نقد و بررسی گوشی ها، ساعت های هوشمند، بازی ها و برنامه های کاربردی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا

بلوک تبلیغ حذف شد

با غیرفعال کردن مسدودکننده تبلیغات از ما حمایت کنید