سرور چیست؟
سرور چیست؟ چند نوع سرور داریم؟ سرور چگونه کار میکند؟ اینها تنها بخشی از سوالاتی است که ممکن است پیش از خریدن سرور با آن روبرو شوید. سرور (server computer) یکی از اجزای سخت افزاری شبکه و تركيبی از سخت افزار كامپيوتری و سيستمعامل است كه منابع مختلفی مانند رم، فضای ذخیره سازی، پردازنده و … را برای استفاده کاربران از سرویسهای داخل شبكه آماده میكند. این منابع باید بهدرستی و متناسب با هم روی شاسی سرور قرار گیرند که به اصطلاح کانفیگ سرور نامیده میشود. در این مقاله، سرور را بهخوبی خواهید شناخت و با انواع، کاربرد و عملکرد آن آشنا میشوید.
سرور (رایانه) چیست؟
به کامپیوتری (رایانه) همیشه روشن که برای ایجاد شبکههای کلاینت سروری استفاده میشود و به کاربران، خدمات و سرویس ارائه میدهد؛ سرور گفته میشود. در کاربریهای مختلف تعریفهای متفاوتی از سرور وجود دارد که به برخی از آنها در ادامه اشاره میکنیم، اما به طوری کلی به هر آنچه که منابع را با کلاینتها به اشتراک میگذارد، سرور میگویند.
تعریف لغوی سرور: سرور از کلمه لاتینserver به معنی ارائه دادن، خدمت کردن گرفته شدهاست و به کلاینت سرویس ارائه میدهد. به زبان ساده، سرور دستگاهی تحت شبکه است که درخواستها (Requests) را قبول کرده و به آنها پاسخ میدهد. در طرف دیگر، دستگاهی که درخواست میدهد (کلاینت)، پاسخش را از سرور میگیرد.
تعریف سرور در دیتاسنترها: در دیتاسنترها به سیستم کامپیوتری که برنامههای سروری را اجرا میکند، سرور میگویند.
کاربرد های سرور (رایانه)
کار سرور کنترل و مدیریت منابع شبکه است. میتوانید سرور را برای دسترسی به شبکه و کنترل دسترسیها، ارسال و دریافت ایمیل، مدیریت دستورات پرینت، هاست وب سایت و … راه اندازی کنید.
سرورها بسته به نوع کاربری و قابلیتهایی که دارند در انواع مختلفی دسته بندی میشوند. برای درک بهتر این موضوع مقایسه سرور با سیستم حملونقل میتواند مفید باشد. دوچرخه، یک نفر، ماشین چهار نفر، اتوبوس 50 نفر و هواپیما 500 نفر را جابجا میکند. تمام این ابزارها، جزو وسایل حملونقل محسوب میشوند ولی با ظرفیتها و قابلیتهای متفاوت. با این توضیح سرور نیز در انواع مختلف زیر قابل دسته بندی است که در ادامه قابلیتهای هر کدام معرفی میشوند.
- اپلیکیشن سرور
- سرور ابری
- سرور دیتابیس
- فایل سرور
- پرینت سرور
- ایمیل سرور
- و …
انواع سرور از لحاظ سخت افزاری
سرورها از نظر ظاهری و Form Factor به سه نوع تقسیم بندی میشوند. در ادامه به معرفی انواع سرور از لحاظ سخت افزاری میپردازیم:
- سرور ایستاده یا Tower Server
سرور ایستاده یا Tower Server، ظاهری شبیه به کیس دارد. اگر شرایط داشتن رک، اتاق سرور و کولینگ مناسب را ندارید، میتوانید از سرورهای ایستاده یا Tower استفاده کنید. امکان استفاده از سرورهای تاور به صورت نصب شده در رک نیز در برخی مدلها فراهم است.
- سرور خوابیده یا Rackmount Server
سرور خوابیده یاRackmount Server ، در رک قرار میگیرند و به همین دلیل رک مونت نامیده میشوند. ميزان ارتفاع در رکها با یونیت مشخص میشود و سرورهای رک مونت بسته به نوع و مدلشان ممکن است یک، دو یا چهار یونیت را در رک اشغال کنند.
- سرور تیغه ای یا Blade Server
سرور تیغهای یاBlade Server بسیار کوچک هستند و به دلیل ماهیت ماژولار امکان ارتقا دارند.
انواع سرور و کاربرد آنها
کامپیوترها یا کلاینتها، سرویسهای متفاوتی لازم دارند، بنابراین سرورها برای ارائه طیف گستردهای از خدمات خاص طراحی شدهاند. برخی از انواع رایج سرورها عبارتند از:
- سرورهای ایمیل برای ارسال و دریافت ایمیل
- سرورهای وب برای میزبانی وب سایتها
- سرورهای پایگاه داده برای ذخیره و بازیابی دادهها
- سرورهای بازی برای میزبانی بازیهای آنلاین
- پرینت سرور
- فایل سرور
- سرور شبکه
- DNS سرور
- FTP سرور
در تصویر زیر انواع سرورهای رایج را مشاهده میکنید:
اپلیکیشن سرور چیست؟
اپلیکیشن سرور، فضا و محیطی است که اپلیکیشنها اجرا میشوند و تمام نیازهای اپلیکیشن را برای اجرا و توسعه فراهم میکند. مهم نیست این اپلیکیشن سرور، چه باشد و چه کاری انجام دهد. اپلیکیشن سرور برای توسعه و اجرای برنامههای مبتنی بر وب استفاده میشود و انواع مختلفی دارد: اپلیکیشن سرو.NET ، PHPو .Java
از مزایای اپلیکیشن سرور میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- فراهم آوردن یکپارچگی دیتا و کد برای تامین راهکار متمرکزتر در آپدیت و آپگرید کردن اپلیکیشنها
- افزایش امنیت با مدیریت متمرکز دسترسی به دیتا و پروسههای احراز هویت
- افزایش کارایی در اجرای اپلیکیشنهای سنگین
سرور ابری چیست؟
سرور ابری، سروی مجازی است که در محیط رایانش ابری اجرا میشود و از راه دور و ریموت میتوانید به آن دسترسی داشته باشید. گاهی سرور ابری را به عنوان سرور مجازی میشناسند. پس میتوانید تمام نرم افزارهای موردنیازشان را نصب کنید تا به صورت سرورهای مستقلی کار کنند.
سرور دیتابیس چیست؟
سرور دیتابیس، یک یا چند دیتابیس را نگهداری میکند. سرور دیتابیس به کامپیوترها اجازه دسترسی به دیتابیس، واکشی و آپلود دیتا از یا به دیتابیس را میدهد. پس اپلیکیشن کلاینت با اجرای کوئریهای دیتابیس، داده را از دیتابیس میخواند یا داده را روی دیتابیس مینویسد. توجه کنید که این دیتابیس روی سرور قرار گرفته است.
File سرور چیست؟
فایل سرور (File Server) مسئول ذخیره سازی و مدیریت مجموعه فایلهایی است که باید در دسترس دیگر کامپیوترها مستقر در شبکه، قرار گیرند. این فایلها در شبکه بین کاربران از طریق دادن دسترسی اشتراک گذاشته میشوند. قابل ذکر است در این حالت انتقال فیزیکی فایلها به سیستم لوکال کاربران اتفاق نمیافتد.
فایل سرور امکان مدیریت و دسترسی به فایلها و ذخیره متمرکز داده را برای کاربران فراهم میکند. فایل سرور ممکن است برای اشتراک فایل روی شبکه از سیستمعامل تعبیه شده در سرویس اشتراک گذاری فایل یا Samba استفاده کند.
وب سرور چیست؟
سرور اینترنت شبیه به شبکه محلی کار میکند اما در مقیاس بزرگتر. در این حالت به سرور، IP Address تخصیص داده میشود اما کاربران برای اتصال، از این آدرس IP استفاده نمیکنند و به جای آن از نام دامنه استفاده میکنند. نام دامنه، کار را برای کاربران راحتتر میکند. برای اتصال به دامنه،DNS سرور، این نام را به آی پی آدرس ترجمه میکند. حتی اگر IP آدرس تغییر کند نام دامنه بدون تغییر میماند.
سرور ایمیل چیست؟
میل سرور برنامهای است که از کاربر لوکال یا ارسال کننده ریموت، ایمیلهای دریافتی را میگیرد (توجه داشته باشید که این کاربران باید در یک دامنه باشند) و ایمیلهای خروجی را ارسال میکند.سرور ایمیل، کامپیوتر مرکزی است که میلهای الکترونیکی – email کلاینت های یک شبکه را نگهداری و ارسال و دریافت میکند.
پرینت سرور چیست؟
پرینت سرور، سروری است که پرینتر متصل به آن توسط دیگر کاربران همان شبکه برای کارهای چاپ استفاده میشود. پرینت سرور دسترسی به یک یا چند پرینتر متصل به شبکه را برای کاربر فراهم میکند.
Print Server برای جابهای پرینت، صف تشکیل میدهد و ممکن است براساس نوع جاب یا فردی که پرینت را میخواهد، اولویت در صف لحاظ کند. به دلیل نوع کار پرینت سرور نیازی نیست کامپیوتر یا سروری که مسئول مدیریت پرینترها است، پرسرعت باشد.
در این مقاله به این سوال پاسخ دادیم که سرور چیست؟ و انواع آنها کدام است؟ کاربرد آنها را نیز بررسی کردیم تا بتوانید انتخاب دقیقتری داشته باشید. انواع دیگر سرور مانند پروکسی و گیم و … نیز وجود دارد که با توجه به نیازتان میتوانید این نوع سرورها را انتخاب کنید.
منبع: https://falnic.com/blog/what-is-server.html